All for Joomla All for Webmasters

OBČINA PO MERI INVALIDOV

Dan bele palice v Občinski knjižnici Prebold

Mednarodna zveza slepih je leta 1970 za mednarodni dan bele palice razglasila 15. oktober. Zaznamovali smo ga tudi v Občinski knjižnici Prebold, ko smo v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih (MDSS) Celje ter Občino Prebold priredili literarno-glasbeni večer s predstavitvijo mobilnosti z belo palico, pripomočkom, ki simbolizira osebno neodvisnost slepe ali slabovidne osebe in je hkrati opozorilo drugim, da njen uporabnik ne vidi ter ima zato posebne potrebe in pravice.

MDSS Celje je dejavnosti za slepe in slabovidne začel leta 1948, tako so v društvu lani praznovali 70. obletnico delovanja. Združujejo člane slepih in slabovidnih iz 33 občin. Predsednik društva Edvard Vodeb je v pogovoru, ki ga je vodila knjižničarka Lea Felicijan, spregovoril o pomenu etične dolžnosti ozaveščati ter se pustiti biti ozaveščen o pravicah in potrebah slepega ali slabovidnega. Predstavil je, kako izjemno pomembno vlogo ima društvo za socialno vključenost slepih in slabovidnih, širjenje socialne mreže, uveljavljanje pravic in pridobitve pripomočkov za njihove člane. Izvajajo tudi kulturno, športno in izobraževalno dejavnost, opismenjevanje, program osebne asistence. Vse prodornejši so v povezovanju z drugimi organizacijami in v izkazovanju potreb ali dokazovanju pravice po videnju teh potreb.

Aktivna članica društva Karmen Kukovič je pogovor prepletla s svojimi pesmimi iz pesniške zbirke z naslovom Srečanje srca, duše in narave. V pesniškem recitalu se je dotaknila realnih trenutkov, razmišljanja skozi srce in dušo, s sporočilom, da svoje zdravje vse prevečkrat jemljemo kot nekaj samoumevnega. »Bralcu želim biti svetilnik, ko se znajde v duševni bolečini,« je povedala ter predstavila svojo življenjsko pot.

O sprejemanju slepote, bodisi ob rojstvu bodisi pridobljene pozneje v življenju, je razmišljala prav tako aktivna članica društva Sanja Kos, vodja pogovornih skupin za slepe in športnih skupin za slepe. Obiskovalcem je praktično prikazala hojo z belo palico in marsikdo je to veščino po prireditvi preizkusil tudi sam.

V času prireditve je bila v knjižnici na ogled tudi razstava pripomočkov za slepe in slabovidne. Večer sta glasbeno obogatila kitarist Janez Susman in domačin Urh Štrakl na električnih klaviaturah.      

obcinapomeriinvalidov

zdis

10 zmot in 10 resnic o slepoti 1

PROEJEKTNA

PRAVICE

PREDPISI

vodnik po pravicah in ugodnostih slepih in slabovidnih 15052016 1

10 zmot in 10 resnic o slabovidnosti 1

OBČINA PREBOLD

Hmeljarska cesta 3, 3312 Prebold

E-mail: obcina@prebold.si

Telefon: 03 703 64 00

Davčna številka SI: 39527972

Matična številka: 1357654000

TRR: SI56 0137 4010 0004 665To spletno mesto uporablja piškotke!

Če v brskalniku ne spremenite nastavitve se strinjate z njihovo uporabo.

Razumem

URADNE URE OBČINSKE UPRAVE

PONEDELJEK: od 8. do 14. ure

SREDA: od 8. do 12. ure in od 14. do 17. ure

PETEK: od 8. do 12. ureZlati 80 112 Podpis